Lumea web

Nicu Alifantis

 

adumitriu

"Poet de când lumea" - de Emil Brumaru :

Nicu Alifantis ne scrie cu sufletul pe cântecul vieții fiecăruia din noi cuvintele-i simple, afectuoase, dulci-amare, lăsându-ne destrămați o clipa, reînviindu-ne apoi, mai bucuroși, mai teferi, întru poezia-i

Album: Nicu Alifantis (1984)

LP vinil, Electrecord ST-EDE 02508

Muzica: Nicu Alifantis

 

    Nicu Alifantis se apropie de poemele pe care le cântă cu un simț selectiv atât de sigur încât reușește să le înnobileze cu melodiile sale, transformându-le astfel într-o prelungire parcă a spiritului ce bântuie orice vers cântat. Și asta fiindcă, Alifantis – compozitorul nu e apăsat de prejudecăți cântând, sau mai bine zis, fiind aproape de folk, pop, jazz, muzică ușoară, scriind pe ritmuri de bossa nova, sirtaki, abordând romanța, fado-ul sau șansoneta din toate părțile deodată, cum zicea poetul.

         Fiorul romantic, dulceața ponderat-amăruie, melancolia, uneori chiar tristețea răzbat cu claritate prin compozițiile, vocea și orchestrațiile de care beneficiază. Amorul și amarul, iubirile triste și romanțioase, în care roșul inițial aprins se tulbură închizându-și nuanța ca într-o coagulare apar în fiece notă a sa, în fiece acord. Seva lui componistică pare astfel nesfârșită și dovada o fac chiar aceste cântece în care cele mai multe sunt șlagăre în sensul frumos, estetic al acestui cuvânt prăfuit și adesea îndepărtat de sensul lui originar.

         Cântecele lui sunt ca o pulbere ce vine dinspre Levant amirosind a toate mirodeniile sale. Ele înglobează deopotrivă parfumul de mirt și de migdal înflorit cu gustul șerbetului și al dulceții cum numai acolo se știau face. Fiindcă Alifantis ne apare pe acest disc ca un vechi neguțător ce poartă în lada sa toate minunățiile lumii: năstrușnice jucării mecanice, mirodenii, amorași de ghips cântând fado-uri, blănuri de astrahan mirosind a stepă, brocarturi și mătăsuri unduitoare gata să mângâie umeri albi de jupânițe.

         Este acest album semnat de Nicu Alifantis un plăcut aluat de miresme adunate din toate câte sunt frumoase prin lume –versuri, sunete, armoni i- care fac din el o apariție de cert succes la publicul de toate vârstele și de toate gusturile.

George Stanca

 

1.     MARIA LINGA GEAM (Alexandru Andrieș)

2.     AUTOBIOGRAFIE

3.  UMBRA (Adrian Păunescu)

4.     TRECEA UN OM (Elena Farago)

5.     INTIMPLARE SIMPLA (Lucian Blaga)

6.     SONET (William Shakespeare)

7.     CINTEC SCURT (Alexandru Andrieș)

8.     CINTEC DE TOAMNA (Nichita Stănescu)

9.     SCRISOARE (Daniela Crăsnaru)

10. DACA TU AI DISPAREA (Adrian Păunescu)

11. BALADA BLONDELOR IUBIRI (George Țărnea)

12. MARIA (Alexandru Andrieș)

 

Aranjamente orchestrale și conducerea muzicală: Dan Bădulescu (1, 3-12), Adrian Enescu (2)

Grafica: Alexandru Andrieș