Prima Pagină

 

Maria Cornescu

 

      Biografie

 

      Discografie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prima Pagină

 

A vorbi despre MARIA CORNESCU este ca şi cum ai încerca vorbeşti

despre cântecul popular însuşi, tulburător şi pasional, trist sau vesel,

cântec de dor şi of cu care interpreta s-a contopit, cântându-l

 

Maria Cornescu s-a născut la 20 noiembrie 1945, în Craiova

A crescut în atmosfera tradițiilor populare, cu cântecele și doinele doljene și gorjene, interpretate de mentorul său, Maria Lătărețu.

Învață la Colegiul Național Frații Buzești din Craiova.

A debutat la 18 ani prin câștigarea postului de solistă a Ansamblului artistic Nicolae Bălcescu. Aici, Maria Cornescu, își formează un repertoriu propiu, pe baza experienței si talentului ei, cu versuri inspirate de sentimente șI din întâmplările vieții.

La doar 20 de ani este invitată imprime 4 cântece la Radio, cu orchestra de muzică populară dirijată de Victor Predescu, iar un an mai târziu începe colaborarea cu Casa de Discuri Electrecord. Debutul discografic a fost albumulTrimite-mi, neică, trimite, apărut în anul 1966.

In octombrie 1967, Maria se casătorea cu Gigi Bouleanu, nașa de cununie a cuplului fiind Maria Lataretu.

După divorț, Maria Cornescu îl întâlnește pe Nelu Bălășoiu în timpul unui concert la Târgul Jiu, si formează cu acesta un cuplu folcloric de mare succes. Cei doi artiști se căsătoresc.

Între anii 1968-1976 artista revine în Studiourile Radio pentru înregistrări iar albumele Electrecord se succed aproape anual. Apar albumele Măicuță, când m-ai făcut și  Nu știu, dealul s-a lungit”, ambele în 1967 (!), Aseară pe luminiță în 1970.

“Maria Cornescu se află la loc de cinste

între cele mai de seamă interprete

ale folclorului oltenesc.

O caracterizează, înainte de toate,

o muzicalitate şi un neaoş stil de

cântare oltenesc, un glas mlădios,

înalt, cu un timbru vocal argintiu

şi sclipitor, calităţi viu apreciate

de iubitorii cântecului popular”,

Tiberiu Alexandru

Anul 1971 este important în cariera artistei deoarece apare primul disc LP propriu, Ţi-am cântat, Ionel, un an”  șI primul disc realizat în duet cu Nelu Bălășoiu, „Un’ te duci, măi, puişor?”.

La 27 de ani, Maria Cornescu devine solistă a Ansamblului ,,Rapsodia Română”, și înregistrează aproape anual albume de muzicădirijorii formaţiilor muzicale cu care a imprimat fiind Victor Predescu, Paraschiv Oprea şi Gheorghe Zamfir, valoarea lor fiind dublată de cea a instrumentiştilor care au acompaniat-o pe artistă.

Anul 1975 vine cu două albume LP, Cine aude cântând – solo și „Gorjule, plai însorit” – duete cu Nelu Bălășoiu, disc reeditat în 1978. Urmează albumele „De sus, din Vârfu’ cu dor” (1976), „Neic-al meu din Târgu Jiu” (1978), „Măi neicuță, ochii tăi” (1981), „Să iubiți pomii înfloriți (1982), „La hanu’ dintre salcâmi” (1986) și „Am un puișor oltean” (1988), disc pe care o piesă este cântată de fiica artistei, Marilena Cornescu.

Maria Cornescu și Nelu Bălășoiu divorțează.

Urmează o perioadă de liniște discografică, până în anul 2000, când apare primul CD și ultimul album al artistei, „Pe noroc nu dau un ban”, album comun cu Marilena Cornescu Diaconu.

La un momend dat Maria Cornescu decide să se retragă din activitatea artistică, refuzând orice apariție publică.

Zestrea cu care Maria Cornescu a îmbogăţit patrimoniul naţional cuprinde doine, cântece tradiţionale, cântece de stil folcloric modern şi contemporan, cântece de voie bună şi creaţii ce aparţin melosului şi stilului de sorginte oltenească.

Artista a concertat în numeroase spectacole și turnee, atât în țară cât și în afara granițelor, în țări ca Belgia, Olanda, Italia, Germania, Iugoslavia, Bulgaria etc.

Și, deși despărțirea de Nelu Bălășoiu nu a fost una amiabilă, legenda spune la moartea acestuia, în 21 aprilie 2020, artista a postat pe pagina ei melodia „Un’ te duci, măi, puişor?”

 

Datorită numărului mare de fani, toate cântecele Mariei Cornescu sunt disponibile pe canalul Youtube. La fiecare album am inserat legături spre cântece, uneori fiind disponibile și clipuri video.

Mulțumesc Doinei Dragu pentru o parte din discuri, lui George Dolănescu, lui Miguel Cristian, lui Mihai Alexandru și celorlalți pentru postările pe Youtube.

Mulțumesc înger blond pentru ai existat în Povestea mea.

Sursa principală de date biografice: https://folclor-romanesc.ro/maria-cornescu-biografie/#1512982408485-a0f21d6b-2775