Prima Pagină

 

Nicu Alifantis

 

Omul

 

Opera

 

Presa

 

Webring

 

Prima Pagină

 

 

uneori îmi vine sa scriu, /uneori îmi vine sa cant,

/de cele mai multe ori îmi vine sa tac. /

iertaţi-mă, /sunt si eu om!

(Nicu Alifantis – În loc de prefaţă)

 

 

În 1954, pe 31 mai, la Brăila se naște Nicu Alifantis, într-o familie cu rădăcini grecești și aromâne.

La mine in familie s-a adunat tot Balcanul din lume.

Parintii mei, mama Evdocsia si tata Menelaus, au ajuns impotriva vointei lor pe aceste meleaguri si,

 dupa ce s-au resemnat, au continuat sa-si  traiasca viata asa cum s-a putut.

Si uite asa am venit si eu pe lume, dintr-un tata pe jumatate grec (bunicul) si jumatate roman (bunica)

si dintr-o mama pe jumatate machedoanca (bunica) si jumatate grecoaica (bunicul)”

Face studii muzicale particulare, astfel încât  drumul artistic este conturat încă din copilărie. După un concert susținut de formația Phoenix la Brăila, membrii formației sunt invitați de Nicu la o plimbare pe Dunăre.

Începând cu anul 1972 colaborează cu Teatrul „Maria Filotti”, Brăila. Aici debutează componistic în piesa „Furtuna” de Ostrovski.

Face stagiul militar între 1974 și 1975. Aflat într-o permisie, debutează la o „întâmplare” a Cenaclului Flacăra, condus de poetul Adrian Păunescu. Participă la turneul de pe litoral al Cenaclului.

“ la Brăila, a urcat în scenă un copil pe care îl chema Nicu Alifantis și care a cântat foarte frumos.

După aceea, membrii Cenaclului Flacăra trebuia să-și dea cu presupusul despre el.

A fost contestat de unii. Cred că simţeau pericolul că mai apare unul bun.

Atunci eu l-am apărat: „Bă, am zis, eu nu știu ce va face ăsta mai încolo,  dar are un glas care pătrunde și dă emoţie .

Eu cred că va face carieră” Se pare că am avut dreptate.

Nicu rămâne o voce clară, cu sonorităţile lui evidente, nu-l poti confunda cu niciunul dintre cântăreţii de folk, să zicem.

Are cântece mai elaborate, diferite de ale celorlalţi, care sunt mult mai monotone și repetitive. La Nicu e altfel.”

Tudor Gheorghe

Anul 1973 marchează debutul scenic la emisiunea Tele Top a TVR, cu piesa Romanță. În același an devine membru în UNIUNEA COMPOZITORILOR ŞI MUZICOLOGILOR DIN ROMÂNIA ASOCIAŢIA PENTRU DREPTURILE DE AUTOR (UCMR-ADA).

În anul 1976 debutează discografic la Electrecord cu single-ul Cîntec de noapte. În același an devine membru în Asociaţia Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale -ATM, instituție desființată în 1990. În septembrie 1976, Johnny Răducanu îl invită să cânte la clubul Tic-Tac din București.

Acolo, la Tic-Tac i-am cunoscut pe Eugen Gondi, Marius Pop,Peter Wertheimer,

Aurelian Andreescu, Toma Caragiu, Nina Cassian și mulți alții.

Cântă la Tic-Tac până în 1977, când barul se închide după cutremur.

1978 îl găsește la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.

„Am trăit 6 luni la Teatrul Tineretului ca-ntr-o familie, am legat prietenii,

am bătut împrejurimile orașului,  am cunoscut oameni minunați.

La cheful de după premiera spectacolului care s-a ținut în barul teatrului m-am apucat de fumat.”

Se însoară, ia permisul de conducere și cumpără prima mașină. Se mută în București. Devine angajat la Teatrul Mic Bucuresti, unde va rămâne până în anul 1990.

În 1979 apare primul disc LP,  După Melci, o simfonie folk pe versurile poetului Ioan Barbu. Apare un single patriotic, scos împreună cu Florian Pittis. Debutează în filmul „Bietul Ioanide” cu rolul Radu Cantacuzino. Anul 1980 a fost anul turneelor foarte lungi

În 1984 apare albumul LP Nicu Alifantis, cu mașina de scris pe copertă și un disc cu muzica din piesa de teatru Mitică Popescu.

În 1988 apare albumul  Piata Romană nr. 9 iar în 1990 se lansează albumul Risipitorul de iubire.

SUS^

În perioada 1990 – 2001lucrează la Teatrul Excelsior Bucuresti. Devine membru UNITER 1990 și primește Premiul UNITER pentru muzică de teatru în 1991. În același an primește Premiul pentru muzica de scenă de la spectacolul „Ubu Rex” cu scene din „Macbeth”

Anul 1992 aduce albumul  Ia Toji Baladist, primul album pe CD și single-ul aniversar Decembre

În 1995 fondează grupul Alifantis & Zan, ca trupă de studio pentru albumul său  Voiaj . În 1996, după înregistrarea albumului  Nichita, Zan devine o trupă de proiecte din care mai fac parte: Virgil Popescu (chitară bas, voce), Sorin Voinea (claviaturi, voce), Răzvan Mirică (chitară electrică și acustică, sitar, mandolină, voce), Relu Bițulescu (tobe, percuție). Primește Premiul pentru muzică de teatru Constanța (1995)

În 1997 face un infarct. Pe patul de spital își vede tipărită cartea Scrisori nedesfăcute, apărută la editura Nemira, republicată în 2016.

În 1999 apare albumul aniversar Nicu Alifantis 25, iar în 2001 apare albumul cu muzică de teatru „Cadavrul Viu„ care va primi Premiul pentru muzica de scenă

În perioada 2001 – 2008 activează la Teatrul Toma Caragiu Ploiesti. În 2002 apare albumul Neuitatele Femei  Devine membru CREDIDAM în 2003. În 31 martie 2003 are loc spectacolul Tandrețuri pentru femei cu cei 4 corifei”. Lansează CD-ul Şah Mat în 2004.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Nicu Alifantis la 10 decembrie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria B - „Muzică”, 

„pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală

din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”

În același an înființează grupul de proiecte, cu care va scoate Cd-ul dublu și un DVD live,  Simphonicu. În 2005 se lansează DVD-ul live „Tandrețuri pentru femei cu cei 4 corifei

În 2006 îi apare volumul de poezii 5 săptămâni în balon. În 2007 este publicată colecția albumelor apărute pe vinyl, cu 4 cd-uri. În 2008, Jurnalul îi publică o colecție de cântece

În perioada 2010-2013 colaborează cu E-Media One Solution. În 2010 apare albumul Cântece de Șemineu. În 2011 apare colecția Quidecenial, reeditarea albumelor apărute pe CD.

Absolvă în 2012 UNATC Teatrologie

Dintr-o joacă a pornit totul. Lucrând foarte mult în teatru, aveam contacte tot mai dese cu noua generaţie.

Care generaţie îmi aluneca  un pic printre degete, fie că erau actori, regizori, scenografi. 

Toţi aceşti trei ani petrecuţi în mijlocul lor i-am adorat.

Ştiu despre ce e vorba, le-am înţeles mentalitatea, drumul pe care vor să păşească.”

În anul 2013 înființează grupul de proiecte NICU ALIFANTIS & FRAGILEBAND și fundația Alifantismusic și apare albumul Mozaic

În 2014 apare cartea Dicționarul lui Alifantis. Devine membru UCIN în 2015. În 2015 apare și CD-ul cu carte de colorat Șotron. În 2016 apare volumul FaceCarte iar în 2018 volumul de poezii 45 Poeme la întâmplare. Toate cele 45 de poeme sunt ilustrate cu tot atâtea desene semnate de Răzvan Luscov. Tot în 2018, cu ocazia centenarului româniei, apare CD-ul Țara de unde vin.

În 2019 scoate primul album pe stick de memorie, Live la Buzău – UM 01671

SUS^