Prima Pagină

 

Nicu Alifantis

 

Omul

 

Opera

 

Presa

 

Webring

 

Prima Pagină

 

 "Artistul e apreciat cand lumea il crede..."

Romānia Liberă, Sāmbăta 11 Martie 2006

R: Ca muzician va bucurati de aprecierea criticilor de specialitate, dar si a publicului. Ce trebuie sa conţină un cāntec ca sa ajungă la suflet?
Nicu Alifantis: In primul rānd, trebuie sa aibă suflet, in clipa cānd faci un cāntec daca nu-i pui suflet si daca cel care te asculta nu crede si nu te simte in ceea ce spui e greu sa-l faci sa vibreze in acelaşi timp cu tine. E greu sa ajungi la acelaşi numitor comun, care e teribil de important. Eu am avut şansa asta extraordinara de a pica īntotdeauna la acel numitor comun cu cei care vin la concertele mele si cred ca e atins scopul.
R: Cu ce ochi priviţi dvs. peisajul muzical romanesc?
N.A.: Eu am mai trăit perioade de-astea, am mai văzut explozii ale curentelor muzicale la moda. Nebunia unor colegi de-ai mei mai tineri sau mai puţin tineri care sunt disperaţi sa fie cu ce e la moda nu cred ca e cel mai fericit lucru. Cred foarte tare ca artistul e apreciat de public si dăinuie si are o existenta mai lunga abia in clipa in care se regăseşte, in clipa in care si-a ales un drum, in clipa in care lumea-l crede ca face ce vine din suflet, ca nu le trebuie lor moda si abia atunci cred ca putem discuta de o muzica buna, de artişti valoroşi.
"Folkul romanesc nu are nici o legătură cu originile"

R:. Unde situaţi folkul astăzi?
N.A.: Nu sunt foarte de acord cu termenul acesta, pentru ca folkul romanesc nu are nici o legătură cu folkul original al americanilor, dar daca discutam de baietii care cāntă cu chitara, pentru ca asta este, o sa dainuie. Asa cum a inceput, de pe plaja si din parcuri, pentru ca baietii cu chitara cantau pe plaja si in parcuri si innebuneau fetele cu ce le cantau. De aici lucrurile au inceput sa ia o turnura ceva mai serioasa. E o muzica ce merge direct la suflet, nu e atat de comerciala, nu are un urias impact la public, mai ales in ultima perioada, dar va dainui pentru ca sunt lucruri adevarate, indiferent ca stii sa canti mai bine sau mai rau, ca alegi o poezie mai buna sau mai putin buna, faptul ca tu crezi in chestia aia e punct lovit, punct ochit.
R: Trecand de la una la alta, ce-i lasa un gust amar lui Nicu Alifantis?
N.A.: Circul sociopolitic e singurul lucru care ma afecteaza in clipa de fata si incerc sa-l ignor cat pot cu putinta. Sunt dezamagit de foarte multe persoane care sunt in clipa de fata importante. Faptul ca ne jucam de-a politca, faptul ca ne jucam cu istoria unei natii, cu vietile oamenilor e usor jenant si cred ca treaba asta va lasa urme, dar cei care sunt responsabili de tot circul actual, mai devreme sau mai tarziu, vor plati pentru dezastrul asta moral pe care-l fac poporului nostru.
R: Unde va mai poate intalni publicul admirator, mai cantati cu Zan?
N.A.: Anul acesta, la sfarsitul lui iulie, vom implini zece ani de cand cantam impreuna si va fi si un turneu, ocazie cu care va aparea si un album nou, va aparea si un DVD cu albumul plus o colectie cu toate vinilurile aparute. Deci raspunsul la intrebare e da, mai cant cu Zan.

Un articol de Ioana Matfeev, Romānia Liberă, 11 Martie 2006